hír
hír

Videófal – a megfizethető látvány!

2017, március

Mindenki látta már a filmekben, hogy az FBI vagy a NASA központjában több monitorból összeállított hatalmas kijelzők vannak. Ezeken egyszerre sok monitor képe jeleníthető meg, de akár egyetlen hatalmas képpé is összefűzhető. Bár ez a technológia évtizedek óta létezik, mégis napjainkban kezd csak igazán széleskörűen elterjedni, különösen a kereskedelmi, rendezvény és prezentációs területen. Ennek oka pedig az, hogy most váltak elérhetővé a piacon azok a kedvező árú megoldások, melyekkel megbízható műszaki háttér biztosítható. Ezeket a lehetőségeket szeretnénk most kicsit körbejárni, hogy átfogó képet adjunk az érdeklődőknek.

A Videófal rendszerek 2 fő részegységből épülnek föl:

vw1

  1. Megjelenítők, monitorok:
    Az LCD technológia drámai árcsökkenésével az általános irodai felhasználásra készült 20”-25” méretű monitorok, és az otthoni használatra szánt 32”-50” méretű TV készülékek szinte nevetségesen olcsóvá váltak.
    Vajon használhatjuk-e ezeket professzionális reklám vagy prezentációs felületként?
    Amennyiben igen, milyen megkötésekkel?
    Alapvetően 3 féle probléma merül föl ezekkel a készülékekkel:

    • Ha videófalként, szorosan egymás mellé illesztve szeretnénk használni a kijelzőket, akkor zavaró az egyes készülékek széles kerete, az egyéb szükségtelen desing elemek. Ezt többek között úgy küszöbölhetjük ki, ha elrugaszkodunk a szorosan egymáshoz illesztett négyzethálós elrendezéstől. Elkezdhetünk játszani a monitorok elhelyezésével, mint ahogy például ezen a videón látható. Igazából egyetlen dolog van ami a látványnál jobban felkelti az emberek figyelmét.
      Az, amit nem látnak, csak sejtik, hogy ott van…
    • Az otthoni és irodai készüléket nem folyamatos üzemre tervezték, ezért nagyobb igénybevétel esetén várhatóan jelentősen csökken az élettartamuk. Ezzel nem tudunk mit kezdeni, viszont az alacsony árak miatt nem jelent nagy problémát cseredarabokat tartani belőlük. Azokon a helyeken ahol nem megengedhetőek a rövid idejű kiesések sem, ott inkább professzionális monitorok használatát javasoljuk.
    • A harmadik problémakör akkor merül fel, ha kültéren, vagy nagy hőmérsékleti ingadozásnak kitett helyen kell elhelyezni a kijelzőket. Ugyanis az otthoni és irodai készülékek nyilván nem időjárásállók. Az talán kevesebbeknek jut eszébe, hogy hiába helyezzük el a kijelzőket esőtől védett helyen, a nappali és éjszakai hőmérséklet különbségből adódó párakicsapódás, szintén nagyon rövid úton tönkreteheti az erre fel nem készített berendezéseket. Az ilyen helyekre megint csak professzionális monitorokat javaslunk.
  2. Videójel szétosztók és lejátszók:
    A következő feladat, hogy minden egyes monitort a megfelelő jellel hajtsuk meg, vagyis a teljes képnek azt a részét tartalmazó adatcsomaggal, amit a monitor fizikai pozíciója megkíván. Fontos tudni, hogy amikor több monitort rakunk egymás mellé akkor a monitorok felbontása (pixel száma) is összeadódik. Ezáltal könnyen elérhetjük a szokásos HD (1920*1080 pixel) felbontás sokszorosát is. Ráadásul nem csak a monitorok felbontását kell figyelembe vennünk, hanem a monitorok közötti hézagokat is.
    Ezt a feladatot hagyományosan különböző HDMI, DVI, DisplayPort esetleg SDI videó szétosztókkal lehet megoldani.
    Ilyen például a Datapath x4 sorozata, ami egy maximum 4096*4096 pixel felbontású DualLinkDVI bemenetet oszt szét 4 darab, maximum 2048*2048 pixeles DVI jelre. Minden egyes kimeneten szabadon konfigurálható, hogy mekkora felbontással, a bejövő jel melyik területét mutassa, valamint, hogy az álló, vagy fekvő formátumban legyen. Ezzel remekül beállíthatóak az egyes monitorok közötti hézagok, vagy akár projektorok esetén az egymásra lapolódások is. Ha négynél több monitort szeretnénk használni, vagy még nagyobb felbontásra van szükségünk, akkor a Datapath Fx4-et használhatjuk. Ez a készülék továbbfűzési lehetőséget is biztosít, valamint akár 8K*8K felbontással is megbirkózik.
    Ezek a készülékek csak hozott anyagból dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy a videójel előállítását és kijátszását egy külön eszközzel kell megoldani, valamint arra is ki kell találni valamit, hogy a videójelet hogyan juttassuk el a monitorokig.

vw2

Radikálisan más megközelítést képviselnek a Zero kliens alapú megoldások, úgymint a MonitorsAnyWhere vagy a Userful. Itt ugyanis a videójel szétosztáson kívül a lejátszás és a távolságok áthidalása is egyetlen számítástechnikai infrastruktúrába van integrálva. Mindez oly módon, hogy egy átlagos i7, vagy i5 processzorral szerelt PC-hez gigabites hálózaton csatlakoznak a monitorok hátára szerelt Zero kliensek. (a Zero kliens leginkább egy hálózatra csatlakoztatott videókártyára hasonlít) Ilyen módon egyetlen PC-hez elméletileg akár 60 monitort is csatlakoztathatunk, és a PC-n futó lejátszó (Content Manager) szoftverrel egyszerre akár több különböző tartalmat is megjeleníthetünk rajtuk. Akinek egy ilyen komplex rendszer esetén félelmei vannak a Windows operációs rendszer megbízhatóságával kapcsolatban, annak ajánljuk a Userful megoldását. Ez a termék a fent vázolt hardver felépítést egy custom linux alapú megoldással hajtja meg, és a megbízhatóság további növelése érdekében lehetőséget biztosít a teljes PC 1+1-es redundanciájára is.

A felvázolt alternatív lehetőségek mindegyike professzionális megoldást nyújt. Elérhető, árban megfizethető és egyben megbízható termékek sorakoznak fel annak érdekében, hogy mindenki az igényeinek megfelelő videófalat építhesse fel. A felhasználási területek, mint említettük végtelenek. Minden tér, vagy felület gazdagabbá tehető, legyen az egy mozi előtere, multinacionális vállalat bejárata, vendéglátó egységek, utazási iroda utcára néző ablakai, vagy akár gyermekmegőrző, ahol mesét nézhetnek a legifjabbak.

Továbbiakban videófal megoldásokkal és digital signage rendszerekkel a 2018-ban alakult Quantegra leányvállalatunk foglalkozik.