tudástár
tudástár

Genelec – technikai szójegyzék – II.

2017, július

Audio & physics terminology

Folytatjuk a Genelec háza táján tartott kiruccanásunkat.
Ezúttal tovább merülünk a szakkifejezésekben , az audió és fizikai kifejezésekkel fogunk foglalkozni.Vágjunk is bele!

 

A-súlyozás (A-weighting)

Az A-súlyozás a hangnyomásszint méréséhez kapcsolódik. Súlyozást azért használunk, mert az emberi hallórendszer bizonyos frekvenciákon (500 Hz és 8 kHz között) érzékenyebb, mint másokon (nagyon alacsony vagy nagyon magas frekvenciákon). Az A-súlyozás a frekvenciától függően változtatja a nyomásleolvasást, a hang által keltett szubjektív benyomásnak megfelelően számítva ki annak értékét.

Aktív keresztváltók (Active crossovers) Aktív keresztváltók

Az aktív keresztváltó alacsony jelszintű elektronikát használ, és jól definiált, pontos frekvenciaátvitellel rendelkezik, ami nem változik a monitor jelszintjével vagy kimenőteljesítményével. A hagyományos passzív keresztváltók magas jelszinteken működnek a teljesítményerősítő kimenetén, és a szűrőjellemzők általában nem maradnak állandóak a jelszint változásával. Az aktív keresztváltó szűrőknek lehet analóg vagy digitális jelfeldolgozása.

Basszuskezelés (Bass Management) Basszuskezelés

A basszuskezelés egy szűrési eljárás, ami a monitor-hangsugárzók helyett egy vagy több mélynyomóhoz irányíthatja az audiojelekben lévő legalacsonyabb frekvenciákat. Ez lehet a teljes sávszélességű audiocsatornák alacsony frekvenciatartalma. A teljes LFE (alacsony frekvenciájú effektus) hangcsatorna részei is átirányíthatóak. A basszuskezelés számos előnnyel jár. A monitor-hangsugárzók nagyobb hangosságszintet tudnak kiadni és szabadabban helyezhetőek el, hogy az akusztikai környezet kézbentartása és a hangvisszaadás minőségének javítása érdekében.

D-osztályú erősítők (Class-D amplifiers)

A D-osztályú erősítő kapcsolóüzemű technológiát alkalmaz a teljesítménykezelő félvezetőeszközök (általában MOSFET-ek) meghajtásában. A teljesítményeszközök vagy teljesen átvezetnek vagy teljesen ki vannak kapcsolva. A D-osztályú erősítők úgy működnek, hogy a jelfeszültségnek megfelelően változtatják a kimenet aktív ciklusidejét (impulzuskitöltését). A D-osztályú erősítők elméleti hatásfoka nagyon magas, végső soron 100% lehet, a gyakorlatilag jóval több mint 90%. Ezzel szemben egy ideális AB-osztályú erősítőn elméleti maximális hatásfoka 78%, és a tiszta A-osztályú erősítők elméleti maximális hatásfoka pedig 50%.

Decibel (dB)

A decibel (dB) egy referenciaszinthez viszonyított mérték ábrázolása egy logaritmikus skálán. Mivel két fizikai mennyiség arányát fejezi ki, ezért dimenziónélküli egység.

DSP

A Digital Signal Processing (DSP), azaz digitális jelfeldolgozás a hangjel numerikus ábrázolását használja a jelfeldolgozás során.

Falba építés és féltér (Flush mounting and half-space)

Ha egy sík felület, például fal vagy padló korlátozza a monitor lesugárzását, akkor az féltérben történik. A féltér közeli monitortelepítés módja a falba építés, ahol a monitor előlapja része a falnak, és a monitor egy mélyedésbe van beszerelve. Ennek olyan előnyei vannak, mint a mélyfrekvenciák jobb hatásfokú előállítása, a hátfali kioltások kiküszöbölése, és a háznak nincs éldiffrakciója sem.

Szabadon álló vagy szabadtéri installáció (Free-standing or free field installation)

Ha egy monitor bármiféle akadályok vagy felületek korlátozása nélkül sugározhatja a hangot, azt mondjuk, hogy a szabadtérbe sugároz, és a monitor szabadon álló. A Genelec monitorok egyenes frekvenciaátvitellel rendelkeznek szabadtérben.

Mágneses árnyékolás (Magnetic shielding)

A mágneses árnyékolás csökkenti a monitor körüli mágneses mezőt. A meghajtók állandó mágnesekkel rendelkeznek és mágnesesen árnyékoltak a szórt mágneses tér minimalizálására. A szórt mágneses mezők zavarhatják a mágneses iránytűket és más a statikus mágneses mezőtől függő berendezéseket.

Sugárzási tér (Radiation space)

Sugárzási térnek nevezzük a monitor vagy a mélynyomó körüli szabad térfogatra, ahová a hang terjedhet. A hangszóró sugárzási térét a monitor sugárzási jellemzői is korlátozhatják.

Reflex port Reflex Port

A reflex port egy akusztikailag optimalizált nyílás a monitor vagy a mélynyomó házában, ami a legalacsonyabb hangfrekvenciák reprodukálását fokozza.

Forrás: Genelec