Referenciák

Szolnok TV

2020 -

Rövid áttekintés

2020 – Linear Acoustic AERO.10 hangosság processzort telepítettünk.

 

A Szolnok TV beszámolója

A múlt

Az eddigi televízióimban mindig törekedtem arra, hogy a csatorna hangzása a lehetőségek szerint a legjobb legyen. Régebben Aphex Domintor és Exciter párost használtam, majd a BW Broadcast DSPX Mini Audio Processor volt erre a feladatra alkalmazva. Ezek a berendezések az akkori igényeket általában kielégítették, de DTV törvényi szabályzása a hangosság kérdéséről merőben új helyzetet teremtett. A törvényi kötelezettség és a minél jobb hangzásra való törekvés érdekében elkezdtem felkutatni azokat a készülékeket, amelyek számunkra, helyi televízióként is megfizethetőek.

Út az AERO.10-ig

Több darabbal való rövidebb-hosszabb ismerkedés után a Linear Acoustic AERO.10 mellet döntöttem. Ez a készülék az, amelyik számomra a legjobb ár-érték-szolgáltatást nyújtja. 2016-ban, egy bő hónapos teszt alatt tapasztalhattam ki a működési metódusát, amely teljes mértékben megfelelt az elvárásaimnak. 2020-ban a Szolnok Televízió körzeti televízióvá válásával kapcsolatos adó fejlesztéssel lehetőségem nyílott a készülék megvásárlására. Novemberben állítottam rendszerbe a berendezést, azóta használom és heti szinten foglalkozok vele.

14884472_1340200935992764_3410518251773357876_o

Az AERO.10 lehetőségei

Egyik nagy erénye, hogy távolról is tudom menedzselni és kontrollálni a processzált hangot, így lehetőségem van az azonnali beavatkozásra szükség szerint. A másik erénye, hogy a hangképet nem “erőszakolja meg”, de a hangzás sokkal definiáltabb lesz, miközben tartja az előírt -23 LKFS értéket. A beállításnál viszonylag sok presetet kínál, ami jó kiindulási pont az adott csatorna hangképének beállításához. Én szeretek belenyúlni a presetekbe, ami azért megkíván némi időt. Jelenleg egy egységes beállítást használok, de már előkészítettem a különböző – hír; magazin; sport; könnyű- és komolyzenei; valamint színházi – műsorok beállításait. Az adáskijátszó program – SOFTRON OnTheAir Video – fogja vezérelni a DSP-t az aktuális műsortípusnak megfelelően.

Összességében egy nagyon stabil, jól konfigurálható és széleskörűen használható berendezés a Linear Acoustic AERO.10. Minden televízió eszköztárában ott a helye!

Enyedi J. Gábor
műszaki igazgató
Szolnok Televízió

Kérdeznék tőletek