×

Sütik kezelése

tudástár
tudástár

Redundáns streaming, avagy mire jó az APT SureStreamer, a Comrex Crosslock és a Barix Redundix

2020, április
Az alábbiakban gyártóink redundáns streaming megoldásait és ezek működését szeretnénk bemutatni röviden és tömören.

Redundáns streamelésre főként vezeték nélküli kapcsolat esetén (akár 3G/4G-n keresztül) vagy nem megbízható (vagy nem ismert) vezetékes hálózatokon van szükség, mert ilyen esetekben akár telítődhet a cella, probléma lehet a lefedettséggel, zavarok léphetnek fel, amik hang kimaradáshoz, legrosszabb esetben pedig a kapcsolat megszakadásához vezethet.
Nézzük is, hogy milyen megoldásokat kínál a piac!

APT SureStream

Az APT a francia WordCast Systems része, akik főleg STL vonalra gyártanak már az 1950-es évek óta kodekeket, adókat és műszereket.

A SureStream egy olyan hálózati technológia, amely egy IP kodektől kapott adatfolyamból, képes redundáns – akár négy (portonként kettő) – adatfolyamot előállítani és kiegészíteni azt különböző hibajavító algoritmusokkal. Létezik szoftveres (SureStream) és hardveres (SureStreamer) változata is. Szoftveres változata opcionálisan elérhető egyes kodekekben (APT IP CODEC, APT AoIP MULTICHANNEL CODEC), hardveres változata pedig bármilyen UDP/RTP-t használó IP kodek mellé illeszthető.

APT SureStreamer 01

A stream sokszorosítása és továbbítása

A SureStream célja az IP-stream fogadása, duplikálása és továbbítása az interneten keresztül egy SureStreamer-nek vagy SureStream-kompatibilis kodeknek.

A különböző adatfolyamok lemásolják az eredeti adatfolyamot az Encoder oldaláról és a “packet re-sequencer” / “combiner” segítségével újraépítik azt a Decoder oldalon. Továbbá a SureStream lehetővé tesz egy puffer szint konfigurálását, melynek segítségével kompenzálja a zavarokat, így a beállítást követően a késleltetés állandó lesz, a stream pedig folyamatos. Az eredeti stream reprodukálásához szükség van a csomagok helyes sorrendjére, ami azt jelenti, hogy a csomagoknak sorozatszámot kell tartalmazniuk, ezért a SureStream RTP / UDP protokollt használ.

VPN licence opció

A SureStreamVPN opció lehetővé teszi VPN-tunnel létrehozását két SureStreamer / SureStreamer-kompatibilis kodek között. A SureStreamVPN bármilyen típusú adatot továbbít, és nem korlátozódik csak audio- vagy video formátumra.

APT SureStreamer 02
Tehát VPN-tunnel-t használva, lehetőségünk van videót is redundánsan küldeni, akár vezeték nélküli kapcsolattal.

Mobil SureStreamer

A Mobil SureStreamer egy mobil akkumulátorral és 2 db 3G/4G modemmel rendelkezik, így egy mobil kodek mellé illesztve, a külső helyszíni bejelentkezést vagy rádiós kitelepülést is redundánsan tudjuk a stúdióba juttatni.

APT SureStreamer 03

Extra tartalmak:

SIMON DANIELS a WordCast Systems egyik területi kereskedelmi igazgatója,  néhány szóban a SureStreamről:

Egil Martin Solberg a Norvég TheRadioHub-tól pedig arról beszél, hogy hogyan segített a SureStreamer megoldani a DAB hálózat kiépítése során felmerült problémákat:

 

Összefoglalás

A SureStream tehát egy olyan hálózati technológia, amely képes egy streamből, redundáns streamek előállítására szoftveres vagy hardveres verzióban. Különlegessége, hogy négy adatfolyam előállítására is képes, azaz modemenként kettő adatfolyamra, így akár két különböző szolgáltató modemén keresztül, (modemenként is redundáns kapcsolattal) az egyik szolgáltatónál lévő hiba esetén sem áll meg a stream. A hardveres verzió bármilyen UDP/RTP-t használó IP kodek mellé illeszthető, így már meglévő, akár nem APT IP kodekkel is használható.

————————————————————–

Comrex CrossLock

A Comrex egy 1961-ben alakult amerikai vállalat, akik kompakt, strapabíró, – akár mobil – riporteri kodekek fejlesztéséről és gyártásáról híresek, ilyen például az ACCESS vagy éppen a LiveShot sorozata.

A CrossLock egy új megbízhatósági réteget ír le, amely a média kapcsolat előtt jön létre a Comrex eszközök között. Ez a réteg az eszközök között, egy úgynevezett virtuális magánhálózat (VPN) formájában valósul meg. A Media stream ezen a VPN-en belül folyik.

A Media stream átvitele mellett a CrossLock sok más információt is megoszthat a végpontok között, ideértve a hálózat minőségét leíró információt és a késleltetési beállításokat is.
A CrossLock eldöntheti mikor előnyös, hogy a csomagokhoz hozzákapcsolja az újra küldésen alapuló hibajavítást (ARQ), vagy a megelőző hibajavítást (FEC), így nem terheli fölöslegesen a hálózatot, viszont minimálisra csökkenti a hang vagy kép kimaradás lehetőségét.
Továbbá a CrossLock csökkenteni tudja az adatátviteli sebességet a torlódások elkerülése érdekében – ugyan csökkentve a minőséget – de fenntartva a stabil kapcsolatot.

Comrex Crosslock 01
A CrossLock kapcsolat egyik vagy mindkét végpontja több hálózati interfészt is használhat. Ez két Ethernet-kapcsolat vagy bármilyen más támogatott hálózat formájában lehetséges.

A CrossLock két működési módja:

  • A CrossLock alapértelmezett konfigurációja a Bonding mód, amikor is megosztja a stream adatait a kapcsolatok között. Pontosabban a Bonding mód összefűzi a rendelkezésre álló hálózatok lehetséges sávszélességét, és egyetlen médiafolyamot küld a háttér- és a hibajavító információkkal együtt. Ekkor megbecsüli az egyes hálózatok feltöltési teljesítményét és az adatok megoszlását a rendelkezésre álló kapcsolatok között. Ha az egyik hálózat gyengébben teljesít, akkor az eszköz az adatok nagy részét (vagy az összeset) az ideálisabb hálózaton küldi el. Ha egy hálózat növeli a késleltetést és a csomagvesztést, az egység dönthet úgy, hogy a média adatokat teljes egészében eltávolítja arról a hálózatról. Az egység továbbra is használhatja azt a hálózatot háttér kommunikációhoz és hibajavításhoz.
    Mivel a Bonding mód redundáns és gyors helyreállítási képességgel rendelkezik, ez a vezeték nélküli hálózatok esetében különösen előnyös.

Comrex Crosslock 02
Továbbá Bonding módban az úgynevezett HotSwap segítségével dedikáltan meghatározhatunk egy elsődleges és egy tartalék kapcsolatot. A tartalék hálózatot az eszköz csak akkor használhatja, ha az elsődleges meghibásodik. Egy tipikus felhasználási forma lehet, amikor STL összeköttetés esetén van egy 24/7-ben működő kábeles kapcsolattal rendelkező kodek és ezt kiegészíti egy 4G-s vezeték nélküli összeköttetés, amely csak akkor él, amikor a kodek átvált rá, mert a vezetékes összeköttetés megszakadt.

Comrex Crosslock 03

  • A másik mód az úgynevezett Redundancy mód. Ekkor a teljes médiafolyamot küldi minden hálózaton (a háttér- és hibajavítási információkkal együtt). Ha az elsődleges hálózat megszakad, a CrossLock zökkenőmentesen átvált a másodlagos hálózatra, biztosítva ezzel, hogy az adás ne szakadjon meg. Ez a mód csak olyan környezetben előnyös, ahol mindkét hálózat nagy hálózati sávszélességgel és alacsony késleltetéssel rendelkezik (pl. ismert, vezetékes hálózatok esetében).

Comrex Crosslock 04
A következő videóban Chris Crump, a Comrex Sales és Marketing igazgatója, egy interjú keretén belül mutatja be, hogy mi is az a CrossLock és hogyan működik:

Összefoglalás

A CrossLock tehát egy olyan technológia, amely a Comrex ACCESS, LiveShot és Brick-Link eszközökbe beépítetten képes redundáns kapcsolatot létrehozni a két összetartozó eszköz között “Bonding” vagy “Redundancy” módban.

————————————————————–

Barix Redundix

A Barix egy Svájci cég, akik egyszerű, de nagyszerű IP alapú hardveres és szoftveres megoldásokat fejlesztenek és gyártanak 2001 óta, elérhető áron.

A Barix által kidolgozott Redundix egy olyan eszköz, amely két mechanizmus segítségével javítja a vett RTP adatfolyam minőségét.

  • Az első a time-diverse routing, ahol ugyanazt az audio stream-et kétszer továbbítják ugyanazon a vonalon, késleltetve.
  • A második a divergent routing, ahol a két adatfolyam külön hálózaton keresztül kerül elküldésre; pl. egy vezetékes WAN-kapcsolaton és egy WLAN-kapcsolaton. A fogadó ponton az összes adatfolyamot pufferelik és egyetlen végső adatfolyammá egyesítik.

Barix Redundix 01

————————————————————–

Összegzés

Láthattunk három különböző gyártó által fejlesztett, egymástól eltérő redundáns streamelési technológiát. A Comrex CrossLock sajátossága, hogy csak a saját, összetartozó eszközei között létesít redundáns kapcsolatot, előnye viszont, hogy az eszközben beépítetten megkapjuk a redundáns átvitelt. A Redundix és a SureStreamer viszont bármilyen UDP/RTP-t használó IP kodek mellé illeszthető, így a már meglévő IP kodekek számára is tudunk redundáns kapcsolatot biztosítani. A Redundix egy kompakt eszköz, amely viszonylag egyszerű algoritmusok segítségével tudja javítani a stream minőségét. A SureStream pedig azzal, hogy egy streamből, akár négy streamet is elő tud állítani két különböző modemen keresztül, egészen magasra tette a mércét, ráadásul a Mobil, Studio és szoftveres változataival széles körben alkalmazható.

Kérdések esetén szívesen állunk rendelkezésre: http://broadmax.hu/kapcsolat/

További információk:

ATP Surestreamer

Comrex Crosslock

Barix Redindix

Fábián Kristóf