×

Sütik kezelése

MTVA EHX upgrade 2019/20

2021, november

Egy kis történelem
2009 nyarán üzemeltük be az egykori Magyar Televízió (MTV) új, Kunigunda útjai székházába a Clear-Com Eclipse rendszerét, melyre kivételes módon 10 év garanciát vállaltunk. Az akkori rendszer 2 db Omega mátrixból állt, melyek a B, illetve a C épület TEQ helyiségeiben kaptak helyet. A redundáns CPU kártyákkal és cserélhető tápegységgel ellátott frame-ekbe főként analóg (MVX-16) kártyák kaptak helyet, melyekre a V szériás és ICS panelek csatlakoztak, illetve mindkét mátrixba jutott 1-1 db E-QUE kártya is, ami a Freespeak (a stúdiókban használt vezeték nélküli) utasító rendszer integrált változata. Akadt azonban olyan kártya is (E-MADI), ami akkoriban Európában az elsők közt került beüzemelésre, illetve az IP-s (IVC-32) kártyára csatlakoztatott Concert server és szoftveres kliensei is úttörőnek számítottak a régióban. A mátrixok közötti redundáns optikai ring és a TV-s kapcsoló teremben futó ECS + PM PRO konfigurációs PC alap kiépítésnek számított.

1. kép a 2 Omega mátrixról (ECS)

2013 év végén költözött a Magyar Rádió is a közös, immár MTVA székházba, ami egy új Median mátrixot és további V-paneleket, illetve analóg, IP-s és MADI kártyákat jelentett.

2016 tavaszán megtörtént az ECS szoftver utolsó (5.2.X) verziófrissítése és a TEQ1 mátrix tápegységeinek cseréje, mellyel lezárult egy korszak a rendszer üzemeltetésének életében.

2017 novemberében utaztunk ki immár az új MTVA-s csapattal Cambridge-be, hogy egy hivatalos gyártói tréning keretében ismerkedjünk az új HX rendszerrel, annak aktuális újdonságaival. Ekkor még pl. csak 9.x verziójú volt az EHX konfigurációs szoftver, de máris látszott az a jövőkép, amire érdemes lehet frissíteni a rendszert: FSII, Agent IC, LQ stb.

2. kép Cambridge Tréning after vacsora a helyiekkel és a Kínai disztribútorral

A tender

A 2018-as év a tervezés éve volt, közösen feldolgoztuk és értékeltük a gyártói tréning tapasztalatait és megállapítottuk, hogy ideje a rendszerfrissítésnek; továbbá felmértük a rendszert a garancia lejártát megelőzően. A gyártó szakemberei arról biztosítottak minket, hogy 10 év után is gond nélkül frissíthetők a mátrixok és használhatók a legfőbb rendszerelemek, sőt a frissítés után már az új termékek integrációja is biztosított.

2019 tavaszára véglegesedtek az igények, ősszel pedig kiírásra került a tender, mely 3 fő részből állt a közelgő Tokiói Olimpia jegyében & jelentős gyártói támogatással:

  • a 3 mátrix és kártyáinak gyártói verziófrissítése, az ECS+PMPRO SW-ek cseréje
  • új eszköz szállítás, eszközcsere és Freespeak II + Agent IC beüzemelés,
  • illetve mindezek 1st line supportja immár egy megújult, egységes rendszerként.

Biztosak voltunk benne, hogy ekkora volumenű frissítést és rendszerbővítést év végére ütemezni nem szerencsés, ezért bár a tendert megnyertük decemberben, a szerződés teljesítése 2020 év elejére ütemeződött – ekkor még nem tudtunk a közelgő pandémiáról.

Az upgrade

Januárban több ütemben leszállítottuk az új- és a frissítéshez szükséges eszközöket, illetve kicseréltük az időközben megszűnt PICO ECS mátrixot is egy Delta-Lite-HX eszközre az egyedi gyártói csere program keretében, így minden adott volt a hó végi HX upgrade-hez.

Na jó, mégsem, kaptunk egy előzetes feladatot is, melyet a legutóbbi verziófrissítéskor már begyakoroltunk: minden V-panelt lokálisan is frissíteni kellett, melyet egy közös BMX-MTVA nap után az MTVA-s csapatok sikeresen elvégeztek gondos tervezésüknek köszönhetően.

3. kép a panel frissítésről: előtte / utána

Elérkezett január vége, 01.29-30-31. napokra bontottuk a legfontosabb feladatokat. A szerdai 1. éjszakán a Clear-Com brit szakemberei jónéhány izzadságcseppet követően sikeresen megfrissítették a TEQ1 és TEQ2 Omega mátrixainak kártyáit, beleértve a main CPU és az E-QUE kártyákat is, melyek a legkritikusabbak voltak a sikeres átállást illetően. Természetesen ekkor cseréltük a TEQ2 mátrix tápegységeit is. Ekkor a 2. CPU kártyák még a régi FW-t tartalmazták, illetve az új EHX és Dynam-EC szoftverek is csak a korábbi ECS/PM PRO konfigurációt tartalmazták; új HW elemet, illetve módosítást még nem, hiszen összesen csak kb. 5 óra állt rendelkezésünkre.

4. kép MADI kártya csere

A csütörtöki 2. éjszaka fejeződött be a mátrixok kártyáinak sorrendi cseréje és bővítése az MTVA szakembereinek előzetes igényei alapján, illetve megkapták a 2. CPU kártyák is az új FW-t. Eme éjszaka már maradt idő az új kártyák és rendszer elemek (pl. FSII-BP, FSIITCVR, IRIS panelek) tesztelésére is, s úgy tűnt, hogy minden rendben, azonban egy új kártya, az LMC-64 nem indult el, így ahogy az ilyenkor lenni szokott, hibalistára került.

5.(csoport)kép a sikeres rendszer frissítésről

A Clear-Com szakembereitől pénteken elköszöntünk és éjszaka befejeztük a megbeszélt SW-es módosításokat, hogy pl. a DynaM-EC és Agent IC licencek is az előzetesen elképzeltek szerint kerüljenek az TEQ1-2, illetve az új, Tokio Mátrixra.

6. kép az új EHX mátrixokról

A teljesítés

Ahogy az upgrade blokkban írtam, a sikeres teljesítéshez hiányzott az LMC-64-HX (audio level meter) kártya működése is, melyet az MTVA IT segítségével és a gyári support útmutatásával végül sikerült beüzemelni a 30 napos tesztidőszak első hetében, aminek nagyon megörültünk és vissza is jeleztük a probléma megoldását a gyáriaknak is.

7. kép a működő LMC-64-HX kártya

Mi az, ami még hátra volt?

A szerződésben minden új rendszerelem beüzemelése is feladat volt, ezért ismét az MTVA IT-hez fordultunk az Agent IC licencek helyi WiFi-, illetve külső 3-4G hálózaton történő használatához. Miután VPN klienses, külső verzió is működött, ezt a feladatot is kipipáltuk.

A Freespeak II eszközök cseréjét az MTVA-s csapat szintén elvégezte (sokat segített, hogy legtöbb helyen csak cserélni kellett a korábbi Freespeak antennákat, minden más adott volt), ezért az eszközregisztrációk következtek az adott stúdiók-, illetve mátrixok szerint.

Végül, miután minden eszköz jól működött, még a meglévő, stand-alone FSII-BASE-5 központ licence bővítése maradt hátra: ez egy gyártói kód beírását és internet alapú verifikációját jelentette, melynek segítségével az addigi 5 FSII beltpack helyett akár 25 beltpack is regisztrálható a mobil bázisállomásra, természetesen a szükséges antennák & splitterek csatlakoztatásával. A többi már csak papírmunka volt, s örömmel nyújtottuk be a számlát és kezdtük meg a megújított és egységes EHX rendszer 1st line supportját.

Szeretném megköszönni a tervezésben, frissítésben, beüzemelésekben részt vevő MTVA-s és Clear-Comos kollégák segítségét és támogatását, nélkülük mindez nem jöhetett volna létre. Egyúttal pedig remélem, hogy mindez csak egy új kezdet és még sok hasonlóan izgalmas és sikeres story-t oszthatunk meg a hazai Clear-Com felhasználókkal, Veletek.

 

Cserpes András

Clear-Com termékfelelős