tudástár
tudástár

Genelec – technikai szójegyzék – I.

2017, július

Genelec proprietary technologies

Genelec nagyon sok saját fejlesztésű technológiát használ a mindennapokban és ezeket tárjuk most a nagyközönség elé. Célunk, hogy közérthetően segítsünk eligazodni a Genelec haza táján. Jó szórakozást kívánunk!

Directivity Control Waveguide (DCW™) Directivity Control Waveguide (DCW™)

A Genelec forradalmi Directivity Control Waveguide (irányítottságot kontrolláló hullámterelő) technológiája, melyet a korai 80-as években fejlesztettek ki, jelentősen javítja a direkt sugárzó többutas monitor működését. A DCW-t minden monitorhoz külön tervezik, és illeszkedik a monitorban lévő meghajtók frekvencia-átviteléhez és irányítottsági jellemzőihez. Az eredmény egy összességében kiválóan egyenletes frekvencia-átvitel a lesugárzás tengelyében és azon kívüli hallgatási pozíciókban, és a hagyományos konstrukciókhoz képest semlegesebb hangvisszaadás az akusztikailag kihívást jelentő lehallgató szobákban.

Genelec AccuSmooth™

A Genelec AccuSmooth egy saját frekvencia-átvitelt kisimító algoritmus, ami alacsony frekvenciákon részletesebb felbontást, azaz keskenyebb simítási sávszélességet nyújt a standard 1/3 oktávos simításhoz képest, és hasonló felbontást nagy frekvenciákon. Az algoritmust az AutoCal™ használja, hogy a kiegyenlítő szűrők pontos elhelyezését biztosítsa kritikus vagy problematikus basszus frekvenciákon. Emellett a felhasználók részletesebben értékelhetik ki az alacsonyfrekvenciás hatásokat.

Genelec AutoCal™

A Genelec saját akusztikai mérő, lehallgatórendszer-beállító és teljesítményoptimalizáló kalibráló eszköze. A Genelec AutoCal a Genelec GLM™ és GLM.SE™ szoftverébe épül be. Az AutoCal a Genelec SAM monitorok és mélynyomók mindegyikébe beépített tesztjelgenerátort használja, hogy akusztikusan mérje, optimalizálja és kiegyenlítse az egy lehallgatórendszerben lévő összes terméket.

Genelec AutoPhase™

A Genelec AutoPhase része a Genelec AutoCal kalibrációnak. Ez állítja be a keresztváltási frekvencián a mélynyomó fázisát, hogy az illeszkedjen a rendszerbe kijelölt monitorral, monitorokkal.

GLM™ & GLM.SE™ Control Networks

A Genelec Loudspeaker Manager (GLM™) és a Genelec Loudspeaker Manager for Small Environments (GLM.SE™) vezérlőhálózatok a Genelec saját hálózati technológiái, amelyek a GLM/GLM.SE hálózaton lévő monitorok és mélynyomók beállítását, kiolvasását és vezérlését teszik lehetővé. Egy sokcsatornás rendszer beállításai nagyon gyorsan elvégezhetőek egy System Setup fájl megnyitásával, ami azt eredményezi, hogy az összes rendszerbeállítás alkalmazásra kerül, és minden belső beállítást automatikusan közöl és beállít az összes monitoron és mélynyomón.

Intelligent Signal Sensing (ISS™) Intelligent Signal Sensing (ISS™)

A Genelec ISS (intelligens jelérzékelő) funkciója energiát takarít meg automatikus alvó üzemmódjával. Ez a monitor által fogadott jelet figyeli, érzékelve hogy az használatban van-e. Ha az ISS áramkör egy ideig nem talál semmilyen audió bemenőjelet automatikusan alacsonyteljesítményű alvóállapotba helyezi a monitorerősítőt. A monitor automatikusan újraindul, ha bemenőjelet észlel. Ez a funkcionalitás megfelel az Európai Unió ErP direktíváinak és a Genelec saját szélesebb körű fenntarthatósági kötelezettségvállalásainak.

Iso-Pod™ (Isolation Positioner & Decoupler) Iso-Pod™ (Isolation Positioner & Decoupler)

A Genelec Iso-Pod állvány mechanikusan elválasztja a monitort a talapzat vagy állvány felülettől, ami segít kiküszöbölni a mechanikai rezgések okozta hangelszíneződést. Lehetővé teszi ugyanakkor a monitor döntését és irányítását, hogy annak akusztikai tengelye közvetlenül a hallgató felé mutasson.

Laminar Integral Port (LIP™) Laminar Integral Port (LIP™)

A Laminar Integral Port (lamináris integrált port) egy rendkívül hatékony áramlásoptimalizált dupla reflexport rendszer, ami a Genelec innovatív Natural Composite Enclosure™ (természetes kompozit ház) anyagából kerül kialakításra a ház öntési folyamata során. Úgy tervezték, hogy nagyon alacsony torzítást és magas kimeneti szintet érjen el, valamint tovább növelje a ház merevségét, csökkentve ezzel a doboz felületi rezgéseinek valószínűségét is.

Laminar Spiral Enclosure (LSE™) Laminar Spiral Enclosure (LSE™)

Az LSE szériájú mélynyomók az újító Genelec Laminar Spiral Enclosure (lamináris spirál ház) bassz reflex kabinetet kínálják. Az LSE design kiváló réteges légáramlást biztosít egy nagyon hatékony reflexportban, minimális turbulencia zajjal. Ez egy nagyon hosszú és hatékony reflexport optimális integrálását teszi lehetővé egy fizikailag kisméretű házba.

Minimum Diffraction Coaxial (MDC™) Minimum Diffraction Coaxial (MDC™)

Az MDC (minimum hangtörésű koaxiális) meghajtó egy egybeépített középfrekvenciás membránból, annak felfüggesztéséből és egy nagyfrekvenciás sugárzóból áll. A koaxiális dóm magassugárzó egység van középen. A középfrekvenciás membránnak nincs hagyományos pilléje, és felfüggesztése egy az egész kúpot beborító habosított anyagból készül. Mind a középfrekvenciás membrán és a magassugárzó, mind a középfrekvenciás membrán és a DCW közötti átmenet teljesen sima és diffrakciómentes. Ez az áttörést hozó koaxiális design a DCW-be építve pontos képalkotást és kiemelkedő hangminőséget biztosít a hallgatás tengelyében és azon kívül is, ami a zenében lévő részletek tisztaságához és definiáltságához vezet.

Minimum Diffraction Enclosure (MDE™) Minimum Diffraction Enclosure (MDE™)

Az éldiffrakciók kiküszöbölésére az egyenletesebb frekvenciaátvitel és teljesítményválasz érdekében van szükség. A Genelec rendkívül innovatív minimális diffrakciójú házai optimálisan illeszkednek a monitorok meghajtóinak tulajdonságaihoz, lekerekített és finoman ívelt élekkel rendelkeznek. A páratlan egyenletességű frekvenciaátvitel elérése mellett az ilyen házak kiváló hangtérleképzési tulajdonságokat biztosítanak.

MultiPoint™

A több pozícióban végzett akusztikai mérések a Genelec AutoCal kalibráló eszközben használt térbeli átlagolási módszer. A MultiPoint mérési módszer lehetővé teszi a Genelec SAM monitorok akusztikai beállításainak optimalizálását egy adott hallgatási területen.

Natural Composite Enclosure (NCE™) Natural Composite Enclosure (NCE™)

A Genelec M szériájú termékeinek természetes kompozit háza teljes egészében újrahasznosítható, fröccsöntésű fabázisú kompozit anyagból készül. Az anyagban lévő farostok nagy belső veszteséget eredményeznek, ami hozzájárul a ház kiváló működéséhez. A fröccsöntési eljárás akusztikusan optimalizált formákat és kis falvastagságú szerkezeti kialakítását tesz lehetővé.

Room Response Controls

A Room Response Controls (helyiség-válasz vezérlők) a Genelec monitorokba és mélynyomókba épített vezérlőkapcsolók, amelyeket a helyiség okozta akusztikai problémák kompenzálására és kiküszöbölésére használnak, és mely problémák a monitor vagy a mélynyomó frekvenciaátvitelében jelennek meg a hallgatási pozícióban.

SinglePoint™

Genelec SAM monitorok akusztikai beállításainak optimalizálásakor a Genelec AutoCal kalibráló eszköz által használt standard eljárás a helyiség egyetlen helyén, nevezetesen csak a fő lehallgatási pozícióban végzett akusztikai mérés.

Smart Active Monitoring (SAM™) Smart Active Monitoring (SAM™)

A Genelec Smart Active Monitoring koncepció kidolgozott digitális jelfeldolgozást (DSP) tartalmazó Genelec SAM monitorok, Genelec automatikus kalibráló (AutoCal) és Genelec Loudspeaker Manager (GLM) szoftverek felhasználásával elért rendszerelgondolást ír le. A teljes csomag lehetővé teszi a rendszer automatikus kalibrálását különböző méretű összeállításokban, segítve a helyiséggel kapcsolatos akusztikai problémák kiküszöbölését, és ugyanazon helyiségben több pozícióra vagy egy lehallgatási területre optimalizálható.

Forrás: Genelec