×

Sütik kezelése

hír
hír

Eufónia I. – Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem stúdiótechnika – áttekintés

2017, július

Egy kis sorozatot indítunk most blogunkon, mellyel szeretnénk a Zeneakadémia közönsége elé tárni, mivel töltöttük időnk nagy részét az elmúlt két évben. Első bejegyzésünkben összefoglaljuk, hogy milyen követelményeknek kellett megfelelnie az új rendszernek és ehhez milyen helyiségeket kellett kialakítanunk.


A rendszerek felépítésének és működésének részleteivel a következő fejezetekben fogunk foglalkozni.

Cégünk több nagyobb rendszer kivitelezését és ezek összekapcsolását kezdte meg 2015. szeptemberében a Zeneakadémia két épületében.
A Liszt Ferenc téri műemléki épületben a teljes hangstúdió-technikát szállítottuk és kiviteleztük, a Wesselényi utcai épületben pedig építettünk egy hangfelvételi stúdiót, egy ehhez kapcsolódó utómunkastúdiót, egy audio-vizuális referencia termet és egy rádióstúdiót. A fixen telepített rendszerek mellé átadtunk egy mobil hangrögzítő egységet is.

A videotechnikát mindkét épületben a Rexfilm Kft. szakemberei telepítették, de a videós hangtechnika integrálása részben a mi feladatunk volt. A Liszt Ferenc téri épületben a hangversenytermek hangosítását a Chromasound Kft. installálta, az épületeken belül és az épületek közötti belső kommunikációt, az intercom rendszert pedig a Narval Acoustics fejlesztette és építette ki.

Liszt Ferenc téri műemlék épület: Analóg- és digitális hangstúdió, digitális hálózat, hangmátrix

A rendszerek különböző elemei alapvetően három nagyobb helyszínen kerültek telepítésre: a Nagyteremben, a Solti teremben és az épület alagsorában található stúdió-helyiségekben.

A Nagyterem és a Solti terem elsősorban hangosítás nélküli produkciók megrendezésére szolgálnak, de ezek mellett a terem a rekonstrukciót követően alkalmas lett beszéd-, vagy zenei célú hangosítást igénylő rendezvények lebonyolítására és soksávos felvételek készítésére is. Az újonnan – a színpadokon és karzatokon – kiépített végpontok szoros kapcsolatban állnak a stúdiótechnikával, a hangosítás digitális vezérlésű lett és teljesen független a felvételi rendszerektől.

Ez a stúdiótechnikai rendszer a német Stagetec cég által fejlesztett Nexus hálózatra épül, ami már külföldön számos komolyzenei környezetben bizonyított, s most hazánkban ez az első és eddig egyetlen ilyen, a szokásos felfogástól eltérő technológiát használó rendszer. Hogy ez miben tűnik ki kategóriájának többi piaci szereplője közül, azt a harmadik fejezetben részletesebben bemutatjuk.

A Nexus központjához két hangstúdió kapcsolódik, egy teljesen digitális és egy analóg rendszerű. Ez utóbbi akár a digitális rendszer teljes kihagyásával is használható. Ennek nyomán a két koncert-teremben egymástól függetlenül, egy időben két élő közvetítés vagy hangfelvétel is készülhet.

Liszt Ferenc téri épület

Wesselényi utcai épület: Hangstúdió, Utómunka stúdió, A/V referenciaterem, Rádióstúdió

Az épület egy kitüntetett helyisége a második emeleten található Hangstúdió, ahol hang- és video-felvételek készülhetnek, illetve kisebb közönség előtt akár előadásokat is lehet tartani. A hangfelvételek készítésének vezérlése, kezelése, utómunkálatai és a monitorozás a Hangstúdió vezérlő helyiségében történik.

Az alapfeladat az volt, hogy a digitális formátumoktól való függetlenség és a jelenleg elérhető legmagasabb hangminőség érdekében a hangjelek kezelését egy analóg keverőrendszerbe integráljuk, amely képes a sztereó mellett surround rendszerben készült felvételek előállítására is. A hangfelvételek rögzítését digitális formátumban, a jelenleg ismert legjobb konverziós formátumokra képes A/D-D/A konverterek segítségével kellett megoldani. A felvételekhez használatos, minden igényt kielégítő mikrofonparkot is cégünk szállította.

Az Utómunka-stúdió az elkészült hang- és videó felvételek kiírás előtti utómunkálataira épült kisebb hangstúdió. A központi fájlszerver, a digitális rögzítő, az editáló és bejátszó rendszer távvezérlésén alapul. A helyiségben ezen felül a kiíráshoz, az utómunka processzáláshoz és a monitorozáshoz szükséges eszközök találhatók.

Az Audio-vizuális referenciaterem elnevezés valójában egy kiváló hangrendszerrel kivitelezett mozit takar, aminek feladata – a hagyományos oktatási prezentációs feladatokon túl, kész felvételek referencia szintű hangi és képi megjelenítése és távvezérléssel történő szerkeszthetősége, a hang-utómunka stúdióhoz hasonlóan. A kihívást itt az egytől-egyig THX minősítéssel rendelkező eszközök: a passzív felépítésű 7.1-es hangsugárzó rendszer, az erősítők és a rendszervezérlő telepítése jelentette.

A Rádióstúdióban egy digitális rendszert telepítettünk, melynek feladata a rádiós adások lebonyolítása, illetve a műsorhang felvétele, feldolgozása és adás-készre gyártása.

Szállítottunk egy mobil hangfelvételi rendszert is, amivel akár külső helyszínen is lehetséges a belső hangstúdióval kompatibilis minőségben felvételeket rögzíteni.

Mindezeken felül, egy teljesen, a felhasználó igényeire szabott intercom-rendszer került mindkét épületbe, amely a különböző produkciós helyiségek és annak kezelői, valamint az előadók közötti kommunikációt biztosítják, egy digitális mátrix segítségével. Többek között ez a rendszer felelős a két épület közötti utasítások továbbítására és különböző jelzések vezérléséért is.

A Wesselényi utcai épület részletes bemutatására a következő bejegyzésünkben kerül sor.

Wesselényi utcai épület