hír
hír

Eufónia IV. – Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem stúdiótechnika – infrastultúra

2017, augusztus

Az előző részben bemutattuk a Stagetec rendszerét, de nem csak ennek a hálózatnak a felépítése történt a Liszt Ferenc téren. A másik, analóg stúdió kivitelezésén kívül még valahogy el is kellett juttatni a jeleket a digitális rendszer I/O egységeihez, ki kellett építeni az infrastruktúrát. Sorozatunk negyedik részében ezt fogjuk bemutatni.

A kisebb, analóg stúdió készült el először, 2015. december elején kezdtük a munkát és alig egy hónapra rá az újévi koncertet már ez a helyiség szolgálta ki. Ide egy SSL AWS916 típusú, 16 csatornás analóg keverőpult került. Az épület digitális hálózatán kívül mindkét hangversenyterem összeköttetésben áll a Központi Gépteremmel analóg csoportkábeleken kersztül, vagyis a színpadon elhelyezkedő padlódobozokban található csatlakozók különböző patcheken keresztül közvetlenül a keverőpult bemeneteire köthetőek. A stúdiómonitorok itt 5.1-es rendszerben Genelec M040 hangfalakból állnak egy 7070APM szubbal. Közeltérre Genelec 8010-esek dolgoznak.

 

LFZE_LF8-29
Az SSL AWS916 a kettes hangstúdióban.

 

 

A munkát a digitális stúdióval folytattuk, ide került be a Stagetec Aurus Platinum asztal, a lehallgatást a W52 épület stúdiójához hasonlóan a Dynaudio AIR hangfalrendszere szolgálja, itt természetesen digitális jelúton, illetve a közeltéri hangszórók itt Genelec M040-esek.

Mindkét stúdióban Merging Pyramix DAW üzemel, a Wesselényi utcai épülethez hasonlóan, azzal a különbséggel, hogy itt az A/D konverziót nem a Merging I/O egységei, hanem a Stagetec Nexus végzi.

 

LFZE_LF8-11
Merging Pyramix

 

Összesen megközelítőleg 5000 m mikrofonkábelt, 4000 m analóg vonalkábelt és 2000 m digitális kábelt húztunk be az épületbe, mintegy 1000 db XLR csatlakozót forrasztottunk, hogy a különböző egzotikusabb csatlakozókról ne is tegyünk említést. A két hangversenyteremben összesen 47 padlódoboz gyűjti össze a jeleket, a padláson 21 kisebb és 4 nagyobb gép dolgozik a függesztett mikrofonok pozícionálásán.

 

LFZE_LF8-02
XLR kapcsolótábla a Központi Gépteremben

 

Az egész épületet átszövi egy optikai kábelhálózat, ezeken kommunikálnak a digitális rendszer egységei, például a mobil Stagetec I/O rack, amit kiválóan lehet alkalmazni akár közvetítéseknél, akár valamely, a szokásostól eltérő helyen megrendezett eseményen.

A következő részben kitérünk arra, hogy milyen egyéb rendszerekkel  kooperál az általunk kiépített stúdiótechnikai rendszer.