×

Sütik kezelése

Clear-Com vezeték nélküli intercom rendszer a TV2-nél

2016, november

Kollégáink augusztus közepén telepítettek egy olyan Clear-Com intercom rendszert a TV2-ben, amely több tekintetben és viszonylatban egyedülálló. A tesztidőszak végeztével meglátogattuk a TV2 stúdióját egy próba alkalmával, hogy megnézzük hogyan operál az új rendszer és megkérdezzük, hogy mik az első észrevételek a felhasználók körében.

De miért és hogyan egyedülálló az országban ez a bizonyos installáció? Bár itthon vannak már mátrix alapú Clear-Com rendszerek üzemben, de egyiknek sem Eclipse HX az alapja. Ez azért érdekes, mert az eddig itthon működő mátrixok egyike sem kezelte az új Freespeak rendszert, emellett nem volt lehetőség például az Agent IC applikáció használatára sem. Ugyancsak működik már FreeSpeak II rendszer idehaza, de az stand alone verzió, nincsen mátrixba ágyazva, így nem volt élvezhető a hibrid rendszerben rejlő rengeteg lehetőség.

Ugyanakkor a rendszer az elsők közt van egész Európában is. A központi mátrix és az egyik antenna távolsága megkövetelte a lehető leghosszabb távon is folyamatos és kiegyensúlyozott adatátvitelt biztosító kapcsolatot. Ezt optikán keresztül értük el, a feladatot a Clear-Com legújabb fejlesztése, a FreeSpeak II Splitter látja el. Az elsőség abban rejlik, hogy a rendszer tervezési fázisában az egység gyakorlatilag még csak papíron létezett. Az első legyártott darabok közül származik az, melyet határidőre sikerült beépítenünk a Róna utcába.

A rendszer elemeiben pedig a következő: Egy Eclipse-HX Delta mátrix a rendszer lelke három kártyával. Az Eclipse-HX E-QUE wireless kártya kezeli a három antennát és a beltpackeket, egy Eclipse-HX MADI64 a madi kommunikációért felelős, amivel integrálódik az új intercom berendezés a TV2 teljes audió rendszerébe. Emellett egy HX IVC-32 IP kártya szolgálja a ki a mobiltelefonokra letöltött 10 darab Agent-IC alkalmazást, melyek segítségével ezek az eszközök is be tudnak kapcsolódni a rendszerbe 4G-n vagy wi-fi-n keresztül is. Ezen felül nyolc darab, öt csatornás beltpack, ugyanennyi headset és három antenna kapott helyet a csomagban.

A tesztüzemet követően a felhasználók csak örömüket tudták kifejezni a rendszerrel kapcsolatban. Őszinte sajnálatukat fejezték ki, hogy nem előbb és nem több felhasználót kiszolgáló rendszert szereztek be. A bővítés már folyamatban.